Wednesday, July 17, 2013

Turki / Turkiye

Posted by H.A.M.I.M at 11:33 AM 0 comments
 
Salam
 
Rasa lama sungguh tak update blog ni. Bertahun dah tinggalkan semenjak kerja di kl dulu. Bulan Jun yang lalu kami sekeluarga berpeluang ke Turki selama empat hari seterusnya menunaikan umrah. Rasanya ini pengalaman paling manis. Selama harini sujud di tikar sejadah merenung Kaabah, tapi kalini dapat lihat depan mata. Percutian di Istanbul juga nyaman sebab tengah spring. Bertemu dengan orang yang tak disangka. Hari terakhir di Turki rasa cepat benar masa berlalu. Bertukar nombor telefon, cuba hubungi tapi tiada country code. Niat hati ah abaikan saja lah, di Malaysia nanti boleh telefon. Sesampai di Madinah hari pertama telefon berbunyi, mungkin keluarga di Malaysia. Rupanya dia. Izzet namanya. Selaku pemandu di Turki, agak berumur tapi selesa untuk didampingi.
Kerana kos telefon lah along berleter :)
Dalam tak sedar dah sebulan kami berbual melalui telefon. Dan kerana hal telefon ini lah yang jadi issue antara aku dan keluarga. Aku settlekan apa yang patut. Aku tak pernah tanya pada papa. Tapi harapanku jika benar dia jodohku moga dipermudahkan.
Picture sebenarnya banyak tapi tak sempat pilih lagi J
InsyaAllah bulan August akan ke sana semula.

Monday, August 15, 2011

Cinta

Posted by H.A.M.I.M at 8:51 PM 1 comments
Rasanya dah terlalu lama aku lupakan perkataan ni
Aku cuba teruskan hidup tanpa cinta
Cukupla cinta pada Allah s.w.t dan keluarga
Tapi aku wanita biasa, kadang mencari dan memerlukannya

Seseorang hadir tanpa aku duga
Rutinku jika keseorangan ialah YM
Apatah lagi sejak menyewa seorang diri
Seseorang telah membuat aku teringat tentang cinta

Pada mulanya aku mahu offline kerana mengantuk
Datang seseorang menegur, katanya mencari teman
Dirinya dari jauh, Lubnan
Bermulalah kisah kami bertukar cerita

Berkali-kali kucuba dial nombor diberi tapi tidak dapat dihubungi
Dia memberikan kod kawasan, tidak juga berjaya. Bila dapat aku terletak.
Bila berbual alpa yang kredit nya juga ditolak. Kasihan dia.
Akhirnya bersetuju jika dia topup, dia cuba telefon ku.

Nombor malaysia nya jika ditelefon akan menolak kreditnya
Jadi aku telefon nombornya di Lubnan
Kami rapat, walaupun hanya seminggu
Kerana dirinya putus tunang dua kali, mencari kawan yang ikhlas.

Disaat aku hampir lupa makna cinta, dia hadir.
Mungkin baru tapi setiap hari kami berhubung dengan Webcam.
Dia di Lubnan kerana misi keamanan, namun dek kerana Israel dia dalam bahaya
Tempiasnya kerana Lubnan diantara Palestin dan Israel.

Tadi seperti biasa kami webcam, tapi dikejutkan dengan kecemasan.
Mereka di panggil sebagai langkah berjaga-jaga.
Sayup hati memikirkan jika ada apa-apa terjadi
Secara tak langsung, menitis air mata.

Dia mungkin pulang bercuti bulan 10. Setahun pemergiannya.
Kepulangan kekal adalah bulan 7 tahun depan.
Ya Allah, kau permudahkan urusan mereka dan selamatkan dia.
Pesannya tadi sebelum pergi, jangan nangis lagi, selesai semua dia akan telefon.


Saya tunggu awak, semoga umat Islam kita di sana juga selamat

Sunday, March 27, 2011

bandung

Posted by H.A.M.I.M at 2:43 PM 0 comments
air bandung, indonesia
eh hangin la kerana da kerja xleh g holiday
boring je family nak g bandung
tapi aku cuma mampu jeles dr jauh smbil minum air bandung

##da cam mereng xdpt ikut

Wednesday, January 19, 2011

hidup seharian

Posted by H.A.M.I.M at 12:44 AM 0 comments
berlayar mencari tempat perlabuhan
takut nanti karam di lautan
ombak mengheret ku perlahan
hanyut, tersadai

ombak datang dan pergi
air pasang dan surut
ikan tenggelam dan timbul
peluang cerah kadang gelap

jika takut dilambung ombak
jangan berumah di tepi pantai
badai sentiasa ada
berserah atau mengelak

kegagahan kadang rapuh
langkah disusun
terus tegap berdiri
menanti esok apa kan jadi

Wednesday, December 29, 2010

the internet

Posted by H.A.M.I.M at 12:48 PM 0 comments
wow sounds like a presentation in computer application's class
i'm missing iium and my friends!
i'm missing kl and unplanned hangout
gosh, like totally missing everything

alhamdulillah, thanks to papa for yesterday
finally i have my own broadband
we planned for streamyx but our "castle" was more than 5km from the cable
"kingdom of far far away" (rindu uss singapore)

the reason i finally grab a broadbnd because i want to apply for jobs
believe it or not, i can counts how many application that i have made
so i starts looking for job
enough with home i guess

not that i hates home, but i need my outside world
i'm blessed with cool parents, whatever i wants i can get it
those vacations, pocket money though i didnt work
sudden trip need money so thanks ma, pa

::: i hopes for a better tomorrow for them and me

Friday, November 12, 2010

nak mencari bukan mudah

Posted by H.A.M.I.M at 12:19 PM 1 comments
senang je orang cakap, kahwin la
amboi kau ingat boleh beli sekilo 10hengget?
ingat dapat, payah wooo
lagi2 yang perangai cam aku neh

hai apela nasib, baru nak berkawan awak lak berperangai
baru nak kenal lebih, bercanggah pulak pendapat
nak berkawan nak dilayan tapi xnak relationship
siap boleh lagi kawan ngan org lain jugak

aku xkesah sangat yela tp sape xnak teman
tapi aku memilih, tp bukan ape pon
cume nak yang serasi, yang boleh diharap
bukan yang cam budak2 sgt, or skema...akak ganasla!

tapi aku pon satu, kdg cpt suka kadang cepat rimas
macam2 la kau, hengat kau diva!
ape kau sibuk! haaa tu jawapan aku kat org yg bg statement diatas
aku yang nak kawan sukati akula, lain org lain taste!

pesanan : carilah, pilihla supaya xmenysesal kalau da tersalah xboleh patah balik..soal kahwin bukan tuk sehari dua tapi nak kongsi idup selamanya insyaAllah..kalau couple xsuka boleh break, da kahwin xkan nak cerai pulak..

pesanan untuk diri : ade kat luar sane mungkin belum masanya, sabar ye..teruskan berusaha dan doa

mode : merawang jap mase break study cct

Monday, November 8, 2010

xtahu nak kata ape

Posted by H.A.M.I.M at 11:30 AM 0 comments
pg td 1st thing msg papa
xsanggup nak call
da berapa hari saya rase xsenang
so i needs to ask him

okay 1st thing pg td pasal test esk
yes i tau papa xbg
i degil nak but i kena consider die
so i asked

he said no
no choice

paling sedih ialah cam
world lit
not even half
mmg xteruk cam yang i pernah dapat

but die xsame cam lecturer lain
ade harapan ke..seriously i'm crying

hilang semangat nak g exm ptg ni :'(
 

RhaPsOdY Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal